Monumentenwijzer 

Deze monumentenwijzer (ontwikkeld door de provincie Noord-Holland) maakt u wegwijs in kennis, kansen, advies en financieringsmogelijkheden bij de provincie Noord-Holland.

Het monumentenbeleid is vastgelegd in het beleidskader Cultuur in Ontwikkeling 2017-2020. Deze wijzer licht het beleid toe. Daarbij staat in deze wijzer zoveel mogelijk informatie voor monumenteneigenaren en initiatiefnemers die een monument willen behouden.

Provinciale rol

Het monumentenbeleid van de Provincie richt zich vooral op restauratie en instandhouding, maar met alleen restauratie en onderhoud kunnen echter niet alle monumenten onderhouden en behouden worden, zeker niet als een monument leegstaat of zijn functie dreigt te verliezen. Om monumenten te kunnen behouden is een duurzame benutting noodzakelijk. Daarom zet de provincie Noord-Holland zich ook in voor herbestemming van monumenten.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

 • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

  Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

  Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

 • Afbeelding van een kasteel of buitenplaats

  Subsidies en fondsen voor monumenten

  Categorie: Gebouwd erfgoed

  Het Rijk, de provincie Noord-Holland, de Noord-Hollandse gemeenten én de monumenteneigenaren zelf hebben er belang bij dat een monument in goede onderhoudsstaat blijft. De verschillende overheden komen eigenaren van rijks-, provinciaal of gemeentelijk monumenten (en is sommige gevallen bijvoorbeeld ook beeldbepalende panden) om die reden met verschillende subsidies tegemoet.