De VraagBaak

In de LinkedIn groep ‘Archeologie, Omgevingswet en kwaliteit leefomgeving‘ delen we kennis, ideeën en best practices op het snijvlak van archeologie en de Omgevingswet. Deze groep is een gezamenlijk initiatief vanuit het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU) en  het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland.

In de nieuwe rubriek ‘De Vraagbaak’ willen wij vragen aan de orde laten komen over archeologie in  relatie tot de omgevingswet. Vragen die aan ons als Steunpunten worden gesteld, of vragen die wij aan jullie willen stellen om de discussie op weg te helpen over hoe we archeologie Omgevingswet-proof kunnen inbedden in het gemeentelijk erfgoedbeleid. Ter inspiratie, overdenking of reminder delen wij graag vragen met jullie.

Doe je mee? Deel je antwoorden of vragen via De Vraagbaak!

Namens het webteam van de groep:

Yvette Burnier en Monica Dütting, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland

Marianne Visser en Anton Cruysheer, STAMU

Hierbij de eerste vraag:

Wat moet je als gemeente minimaal geregeld hebben voor de inwerkingtreding van de omgevingswet met betrekking tot archeologie?

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten

    Categorie: Archeologie

    Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.

  • Stille ruilverkaveling: historische verkavelingspatronen in het geding

    Categorie: Cultuurlandschap

    Watererfgoed is van belang voor de identiteit van Noord-Holland. Onderdeel van dat watererfgoed zijn historische waterstructuren, maar die zijn lang niet altijd beschermd. Onderzoek wijst uit dit erfgoed in onze provincie verdwijnt en dat er onvoldoende borging bij gemeenten.