Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland

Duurzaam Erfgoed Congres 2019

Datum: 23 mei 2019

Home | Kennisbank | Duurzaam Erfgoed Congres 2019

Duurzaam Erfgoed Congres 2019: “Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw”

Op 6 juni 2019 vindt het Duurzaam Erfgoed Congres 2019 plaats in de Centrale Markthal in Amsterdam. Hoogleraar Climate Design and Sustainability Andy van den Dobbelsteen trapt de dag af met een keynote speach en na een afwisselend programma met 12 deelsessies eindigen we met ‘doe-het-zelf-ruimtevaarders’ de Stadsastronauten en hun liefdevolle, creatieve en inspirerende pleidooi voor meer vertrouwen in de toekomst. Ook dook Oneindig Noord-Holland speciaal voor ons het archief in en schreef dit stukje over de geschiedenis van het voormalige marktcomplex.

Eeuwenoude traditie

De energietransitie kan beschouwd worden als een voortzetting van een eeuwenoude traditie, die ten grondslag ligt aan onze identiteit: die van het maakbare landschap en maakbare steden. Het winnen van hout en turf als brandstof ten tijde van de Gouden Eeuw, de wind- en poldermolens en de opkomst van het gebruik van kolen, aardolie en aardgas in de daaropvolgende eeuwen: energietransities hebben het Noord-Hollandse landschap door de eeuwen heen beïnvloed, met prachtig erfgoed tot gevolg.

Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw

Waar de Gouden Eeuw als bloeiperiode van onze handel, wetenschap en kunsten wordt gezien, is inmiddels de Groene Eeuw aangebroken, waarin we klimaatontwrichting op grote schaal zullen moeten aanpakken. De erfgoedsector kan ook een steentje bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan door te verduurzamen. Of het nou gaat om het cultuurlandschap, monumenten of archeologie: allen zijn een integraal onderdeel van onze leefomgeving en krijgen te maken met – en kunnen bijdragen aan – de grootschalige en complexe ruimtelijke opgaven van onze tijd, zoals de energietransitie.

Duurzaamheidsambities

Het Duurzaam Erfgoed Congres 2019 – “Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw” – wordt georganiseerd door provincie Noord-Holland, de Groene Grachten, Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland en BOEi. Tijdens het Congres gaan wij met overheden, architecten, erfgoed professionals, ontwikkelaars, investeerders, uitvoerders, innovators en onderzoekers op zoek naar antwoorden op de vraag wat onze ambities zijn op het vlak van duurzaamheid. Waar botsen die ambities met cultuurhistorische waarden en de kwaliteit van de gebouwde omgeving? En hoe kunnen we erfgoed inzetten om kwaliteitswinst te boeken bij de energietransitie?

Contact en aanmelden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie van het Duurzaam Erfgoed Congres via: 072-5204459 of info@steunpuntcultureelerfgoednh.nl. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via onderstaande knop.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Schrijf je nu in voor erfgoedmagazine ode

    Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Duurzaamheid, Gebouwd erfgoed, Omgevingswet, Publicaties

    Schrijf je nu in voor de nieuwste editie van ode en ontvang ode digitaal en/of in je brievenbus.

  • Samen voor Erfgoed: impressie van een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers

    Categorie: Archeologie, Gebouwd erfgoed

    Op 21 november organiseerden wij als Steunpunt Cultureel Erfgoed samen met Erfgoedvrijwilliger een inspiratiemiddag voor gemeenten en hun erfgoedvrijwilligers. In deze korte impressie lees je er meer over en krijg je een aantal tips mee.

Duurzaam Erfgoed Congres 2019 – “Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw”

Energietransities hebben het Noord-Hollandse landschap door de eeuwen heen beïnvloed, met prachtig erfgoed tot gevolg. Nu de klimaatdoelen zijn gesteld en duurzaamheid volop in de belangstelling staat, is het tijd voor de volgende stap. Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres op 6 juni 2019 in de Centrale Markthal in Amsterdam bespreken we de kansen en ambities voor erfgoed in de energietransitie. Doe mee en draag bij aan een goede voedingsbodem voor Hollandse Meesters van de Groene Eeuw! En archeologische bodemschatten? Kortom, er is veel te bespreken. Tijd voor het Duurzaam Erfgoed Congres 2019!

Programma

De Groene Eeuw betekent groots denken, maar klein (en groot) doen. In de voormalige Centrale Markthal – ooit bedoeld voor de handel in groente en fruit, tegenwoordig in eigendom van BOEi -, organiseren wij dit congres over toekomstgericht verduurzamen, met onder andere:

  • College Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability TU Delft;
  • 12 breakout sessies over archeologie, landschap, monumenten, innovatieve oplossingen en voorbeeldprojecten;
  • De Stadsastronauten: ‘Doe-het-zelf ruimtevaarders’ op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.
Voor wie en aanmelden

Dit symposium is speciaal voor alle partijen betrokken bij het verduurzamen van erfgoed: overheden, architecten, erfgoed professionals, ontwikkelaars, investeerders, uitvoerders, innovators en onderzoekers. Wissel kennis uit, raak geïnspireerd en versterk uw netwerk. Aanmelden kan via onderstaande knop!

Breakout sessies

1. Erfgoed en Energiestrategie: een goed samenspel
Wat kan en mag? En wat is absoluut onbespreekbaar? Tijdens deze sessie wordt de discussie gevoerd over de rol van erfgoed in de regionale energiestrategie van Noord-Holland Noord.

2. Bodemdaling in Veengebieden
Pompen of verzuipen? Of zijn er een andere oplossingen? De discussie over de rol van erfgoed bij de transitie van de veengebieden vormt de basis van deze sessie.

3. Het verleden is niet passé
Laat u inspireren om te kiezen voor het verleden in uw plannen voor de toekomst! Een informatieve sessie waarin de wisselwerking van archeologie en cultuurlandschap op de voorgenomen energietransitie ter discussie wordt gesteld.

4. Energiemethodes Fryslân
Een workshop waarin u kennis maakt met de Energiemix methode en de Zonnetafels. Twee werkwijzen ontwikkeld door de Provincie Friesland en Energiewerkplaats Fryslân voor lokale initiatiefgroepen en overheden. Alle partijen gaan om tafel om energie-initiatieven verder te brengen vanuit verschillende belangen en met aandacht voor technische, sociale en ruimtelijke impact en kwaliteit.

5. Duurzaam Waardevol
Zonder draagvlak voor verduurzaming gaat het behalen van de klimaatdoelstellingen knap lastig worden. ’Zonder ruimtelijke kwaliteit geen draagvlak’, is ons pleidooi. In deze workshop leert u over het samenbrengen van ruimtelijke kwaliteit, cultuurhistorie en duurzaamheid in gemeentelijk beleid.

6. Routekaart Verduurzaming Monumenten
In deze sessie wordt het doel van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving uiteen gezet aan de hand van ervaringen uit de praktijk. Ook monumenten dragen bij aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord.

7. Duurzame transitie Centrale Markthal
Ook in de groene eeuw wordt er volop herstemd, dit keer wel met eigentijdse accenten! Niet alleen een nieuwe functie, maar ook een positieve bijdrage aan de klimaatambities. U krijgt de kans om een duurzaam ontwerp te maken en daarmee de Centrale Markthal de groene eeuw in te Loodsen.

8. Lancering De Groene Menukaart
Met De Groene Menukaart wordt kennis over het verduurzamen van unieke historische gebouwen gebundeld en inzichtelijk gemaakt. Tijdens de sessie wordt het platform gelanceerd en komen concrete voorbeeldprojecten aan bod.

9. No regret: verduurzaming van historische panden in de praktijk 
Vanuit de regionale VNG-aanpak nemen wij u  mee langs een serie concrete oplossingen en projecten die zijn uitgevoerd in Noord-Holland.

10. Op de zeepkist: drie pitches van inspirerende, verduurzaamde projecten
Benieuwd naar de mogelijkheden voor verduurzaming van pand, gebied en landschap? Kom luisteren naar pitches over de Blokhuispoort in Leeuwarden, ‘Green Light District’ en verduurzaming in relatie tot landschap.

11. Hollandse Meesters van de Groene Eeuw
De groene eeuw heeft ook meesters nodig. De school van Roosegaarde en consorten, mensen die techniek combineren met design. In deze sessie dagen wij u uit om op een andere manier naar de duurzaamheidsopgave te kijken. Wie treedt er mee in de voetsporen van Rembrandt?

12. Expeditie Markthal
De Centrale Markthal is al bijna een eeuw lang het centrum van de Amsterdamse voedselketen en aanjager van de toonaangevende voedselcultuur in de hoofdstad. Het gesloten bastion zal na restauratie en herbestemming door BOEi dienst gaan doen als ‘hub voor foodpioniers’ en wordt opengesteld voor de stad en haar inwoners. Tijdens een rondleiding leert u meer over verleden en toekomst van het unieke rijksmonument.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • ​​Netwerk voor nieuwe erfgoedprofessionals – Gebouwd erfgoed, cultuurlandschap en archeologie

    Datum donderdag 5 juni 2025 9:15-12:30

    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de inventarisatie en bescherming van cultureel erfgoed – van gebouwd erfgoed en archeologie tot cultuurlandschappen. Ook zijn gemeenten bevoegd gezag voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij cultureel erfgoed, maar hoe geef je hier in de praktijk vorm aan? Tijdens de bijeenkomst worden deze onderdelen behandeld op basis van drie thema's: gebouwd erfgoed, cultuurlandschap en archeologie.

  • Zomerexcursie Erfgoedteam: IJmuiden – van Tata tot tuinarchitectuur

    Datum woensdag 11 juni 2025 10:30-15:00

    Stap op de fiets met het Steunpunt! Het is weer tijd voor onze jaarlijkse zomerexcursie. Dit keer verkennen we het bijzondere gebied rondom het Noordzeekanaal bij IJmuiden.

Ga naar de bovenkant