Aanwijzing gemeentelijk monument. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten
In Nederland mogen gemeenten gebouwen, objecten of structuren aanwijzen als gemeentelijk monument als die betekenisvol zijn in de gemeentelijke context vanwege hun cultuurhistorische, architectonische, stedenbouwkundige of landschappelijke waarde.
Deze handreiking beschrijft de procedure voor het aanwijzen van objecten als gemeentelijk monument. De stappen die een gemeente doorloopt voor een juridisch gegrond aanwijzingsproces komen een voor een aan de orde. In het stroomdiagram zijn de processtappen schematisch weergegeven. Daarnaast bevat de handreiking praktische tips voor het aanwijzingsproces, bijvoorbeeld over het contact met de eigenaar en de gemeentelijke adviescommissie, het opbouwen van een dossier, zienswijzen en bezwaarprocedures.
Downloads
Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.
(Beeldverantwoording: Aanwijzing gemeentelijk monument. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten. Publicatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Tips & take-aways Erfgoedteam Ravijnjaar
Categorie: Archeologie, Cultuurlandschap, Gebouwd erfgoed
Op woensdagochtend 5 maart kwamen we online bij elkaar voor een nieuwe editie van het Steunpunt Erfgoedteam. Dit keer spraken we met elkaar over de impact van het Ravijnjaar op erfgoedbudgetten bij gemeenten. Hier de tips en take-aways!
Aan de slag met archeologie onder de Omgevingswet: drie praktische tips
Categorie: Archeologie, Omgevingswet
In Nederland zijn gemeenten verantwoordelijk voor archeologie binnen hun gemeentegrenzen. Ze moeten hun beleid voor archeologie borgen in het omgevingsplan. Hoe zorg je dat je daar klaar voor bent? In dit artikel geven we je drie praktische tips om goed voorbereid te zijn.