Aanwijzing gemeentelijk monument. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten
In Nederland mogen gemeenten gebouwen, objecten of structuren aanwijzen als gemeentelijk monument als die betekenisvol zijn in de gemeentelijke context vanwege hun cultuurhistorische, architectonische, stedenbouwkundige of landschappelijke waarde.
Deze handreiking beschrijft de procedure voor het aanwijzen van objecten als gemeentelijk monument. De stappen die een gemeente doorloopt voor een juridisch gegrond aanwijzingsproces komen een voor een aan de orde. In het stroomdiagram zijn de processtappen schematisch weergegeven. Daarnaast bevat de handreiking praktische tips voor het aanwijzingsproces, bijvoorbeeld over het contact met de eigenaar en de gemeentelijke adviescommissie, het opbouwen van een dossier, zienswijzen en bezwaarprocedures.
Downloads
Via onderstaande knoppen kun je de handreiking downloaden. Er zijn twee versies: losse bladzijden en in boekvorm.
(Beeldverantwoording: Aanwijzing gemeentelijk monument. Handreiking voor Noord-Hollandse gemeenten. Publicatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland)
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan
Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet
Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!
Verslag Erfgoedteam: Erfgoed voorbij gemeentegrenzen
Categorie: Gebouwd erfgoed
Tijdens dit Erfgoedteam bespraken we erfgoed dat voorbij gemeentegrenzen gaat, zoals bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinies en de Atlantikwall, maar ook stolpenstructuren en de Westfriese Omringdijk. Hoe kunnen gemeenten omgaan met erfgoed dat gemeentegrenzen (en in sommige gevallen zelfs provinciegrenzen) overstijgt?