Het Steunpunt in de afgelopen maanden, een terugblik

In de maanden voor de zomer organiseerde het Steunpunt verschillende evenementen op het gebied van de Omgevingswet (voor gemeenten én voor historische verenigingen), duurzaamheid, militair erfgoed en de archeologie van het zuidelijk duingebied. Het waren enerverende maanden en we kunnen ons voorstellen dat u niet alles heeft kunnen bijwonen. Daarom hierbij een terugblik.

Cursus Erfgoed in de Omgevingswet

Op 14 mei gaf het Steunpunt de Cursus Erfgoed in de Omgevingswet in het Huis van Hilde. Tijdens deze cursus, georganiseerd in samenwerking met de RCE, keken we samen met de deelnemers naar de ‘routekaart’ die elke gemeente moet volgen bij de ontwikkeling van hun omgevingsvisie en omgevingsplan. Het bepalen van prioriteiten en volgordes is nog niet zo eenvoudig maar wel noodzakelijk.

Historische verenigingen, ambtenaren en de Omgevingswet

Op 27 mei organiseerde het Steunpunt in de Beurs van Berlage te Amsterdam een bijeenkomst over de Omgevingswet voor historische verenigingen en gemeenten. Samen met onder meer cultuurhistoricus Marinke Steenhuis, die het narratief van de MRA presenteerde, werd er gediscussieerd over de vraag wat de positie van historische verenigingen in het toekomstige beleid van de gemeenten kan zijn.

Duurzaam Erfgoed Congres 2019

Op donderdag 6 juni vond het Duurzaam Erfgoed Congres 2019 plaats. Dit congres in de spectaculaire Centrale Markthal in Amsterdam werd georganiseerd in samenwerking met de provincie Noord-Holland, BOEi en De Groene Grachten. Het thema was: van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw! Hoe geven we vorm aan de energietransitie? En wat kan erfgoed betekenen binnen deze ontwikkelingen?

Erfgoedteam zomerexcursie

Donderdag 27 juni vond de jaarlijkse zomerexcursie van het Erfgoedteam plaats. Het thema dit jaar was erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog, en bestond onder andere uit een bezoek aan het nieuwe Atlantikwall Centrum. Zowel bovengronds als ondergronds vinden we in Nederland nog veel erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Hoe gaan we om met dit beladen erfgoed?

SCHATRIJK Zuidelijk Duingebied

Woensdag 3 juli presenteerde het Steunpunt de nieuwe archeoglossy SCHATRIJK Zuidelijk Duingebied. Archeologisch vondsten en het verhaal dat ze ons over onze voorgangers kunnen vertellen, kwamen aan bod. Dirk Vlaar van BBHD architecten, ontwerper van Bezoekerscentrum De Kennemerduinen waar de presentatie plaatsvond, liet zien hoe die archeologische kennis onze huidige leefomgeving kan verrijken. Hij baseerde zijn ontwerp namelijk op het vroegmiddeleeuwse huis waarvan de archeologen de sporen blootlegden in het Nationaal Park.

Deel dit artikel

Categorieën

Tags

Gerelateerde berichten

  • Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan

    Categorie: Gebouwd erfgoed, Omgevingswet

    Kijk nu de Masterclass: Erfgoedbescherming in het omgevingsplan!

  • Verslag Erfgoedteam: Erfgoed voorbij gemeentegrenzen

    Categorie: Gebouwd erfgoed

    Tijdens dit Erfgoedteam bespraken we erfgoed dat voorbij gemeentegrenzen gaat, zoals bijvoorbeeld de Hollandse Waterlinies en de Atlantikwall, maar ook stolpenstructuren en de Westfriese Omringdijk. Hoe kunnen gemeenten omgaan met erfgoed dat gemeentegrenzen (en in sommige gevallen zelfs provinciegrenzen) overstijgt?