De ErfgoedRaad
Door de coronacrisis waren wij helaas genoodzaakt om de Noord-Hollandse kennisbijeenkomst voor raads- en statenleden over Erfgoed in de gemeentelijke praktijk te annuleren.
Ter vervanging van deze bijeenkomst hebben wij het programma ErfgoedRaad voor u gemaakt. Dit programma illustreert de meerwaarde van erfgoed voor andere opgaven aan de hand van vijf actuele voorbeelden.
In korte vlogs lichten Natasja Groothuismink (Wethouder gemeente Zaanstad), Odile Rasch (Programmamanager Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord), Karel Loeff (Raadslid en fractievoorzitter van Larens Behoud), Marianne Zeedijk (Projectleider strategische projecten bij Werkorganisatie Langedijk) en Gonna de Reus (Erfgoedbeleid en projecten gemeente Alkmaar) toe welke rol erfgoed speelt bij een project binnen hun gemeente of regio. De vlogs worden ingeleid en besproken door Yvette Burnier en Dorine van Hoogstraten van het Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland.
De ErfgoedRaad is hieronder te bekijken. De individuele vlogs kunt u vinden op ons YouTube kanaal.
Fotograaf header afbeelding: André Russcher
Deel dit artikel
Categorieën
Tags
Gerelateerde berichten
Schrijf je in voor Schatrijk
Categorie: Archeologie
Deze editie van ode gaat over het belang van omgevingskwaliteit door erfgoed, waarbij erfgoed wordt bezien in relatie tot alle ruimtelijke opgaven waaraan we werken, zoals de energietransitie en waterveiligheid. De auteurs bieden verschillende perspectieven op dat vraagstuk.
Gemeenten bevoegd gezag vergunningverlening bij archeologische rijksmonumenten
Categorie: Archeologie
Met inwerkingtreding van de Omgevingswet is de gemeente het bevoegd gezag bij zogeheten meervoudige aanvragen bij archeologische rijksmonumenten. Bijvoorbeeld in combinatie met een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit of een omgevingsplanactiviteit. Meestal gaat het om verstoring in de bodem van het archeologische monument.