Steunpunt Cultureel Erfgoed Noord-Holland

Masterclass Groen erfgoed in de Omgevingswet

Groen erfgoed, waar hebben we het dan over? Wanneer zijn tuinen, parken, plantsoenen, lanen of landschapsstructuren erfgoed? Hoe waardeer je groen erfgoed en hoe borg je groen erfgoed in beleid? Leer er alles over in onze Masterclass!

Erfgoedteam lente-excursie: Bijlmer

Op 12 april vindt de lente-excursie van het Erfgoedteam plaats in de Bijlmer. Het thema van de excursie is inclusief erfgoed. Welke erfgoedwaarden bestaan er nog meer naast de traditionele erfgoedwaarden? Hoe kom je daar achter – hoe kun je participatie op een inclusieve manier organiseren? En hoe kun je die alternatieve erfgoedwaarden zichtbaar maken? Het programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Erfgoedteam: Erfgoedvrijwilligers

Veel Noord-Hollandse erfgoedmedewerkers komen eerder handjes tekort dan dat ze tijd over hebben. De inzet van erfgoedvrijwilligers bij je werk kan veel toevoegen. Denk aan de organisatie van Open Monumentendag, erfgoededucatie, monumenteninventarisaties, toezicht of het leveren van input bij nieuw beleid. Tijdens dit erfgoedteam vragen we Noord-Hollandse erfgoedmedewerkers en -vrijwilligers om te vertellen over hun ervaringen. Wat zijn de voordelen en de nadelen, de succesverhalen en de valkuilen. Hoe zet je de erfgoedvrijwilliger in zijn kracht? Deze erfgoedteambijeenkomst is bij te wonen op uitnodiging.

Samen Slimmer 2023: Het omgevingsplan

Donderdagmiddag 15 juni organiseren wij wederom een interessante en vooral praktische bijeenkomst over werken in de Omgevingswet. Dit jaar zoomen we in op het omgevingsplan en lanceren we de vierde editie van erfgoedmagazine ode.

Erfgoedteam: Erfgoed aan de Omgevingstafel

In steeds meer gemeenten worden omgevingstafels ingericht om plannen in een vroeg stadium vanuit verschillende belangen te kunnen bespreken. Ook worden steeds vaker erfgoedplannen geagendeerd. We gaan met elkaar in gesprek over de soorten omgevingstafels die er zijn en hoe je als erfgoedspecialist in een vroeg stadium kan meedenken en wat je nodig hebt om goed te kunnen adviseren. Meer informatie over het programma volgt binnenkort, maar meld je alvast aan.

Free

Basismodules voor niet-erfgoedambtenaren: Verduurzaming en erfgoed

Verduurzaming heeft invloed op ons erfgoed en het cultuurlandschap. De betrokken partijen zijn in gesprek om een afweging te maken tussen toekomstbestendigheid en behoud van erfgoedwaarden. Speciaal voor niet-erfgoedambtenaren organiseert het Steunpunt op 3 oktober een basismodule over erfgoed en verduurzaming.

Molensymposium: Molenbiotoop in de Omgevingswet

Uitgelichte-afbeelding-2

Op 19 oktober 2023 organiseert het steunpunt in samenwerking met de Noord-Hollandse Molenfederatie van 14:00 tot 17:00 uur het Molensymposium over de molenbiotoop in de Omgevingswet.

Erfgoedteam: Bouwhistorie en Archeologie

Op 8 november organiseert het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland een Erfgoedteam over de meerwaarde van de combinatie van bouwhistorisch en archeologisch onderzoek.

Free

Archeologiebeleid, de Omgevingswet en het DSO

Vragenuur Digitaal Erfgoedloket: open inloop & inspirerende voorbeelden

Archeologische beleidskaarten krijgen onder de Omgevingswet een plek in het Digitaal Stelsel Omgevingswet. De implementatie vraagt niet alleen om een geschikt technisch formaat, ook om borging van de onderbouwing van de kaarten. Hoe ver is jouw gemeente met de implementatie? Wat kun je nog doen, hoe pak je dat aan, wat heb je nodig, en kun je dit moment aangrijpen om nog meer te doen voor archeologie in jouw gemeente? Je bent van harte welkom op 22 november.

Ga naar de bovenkant